OBOSEALA CRONICA ... IN SECOLUL VITEZEI !

Chiar daca azi depasim recorduri in domeniul vitezei  incepem sa ne gandim daca nu cumva  mergem prea repede si nu tinem pasul cu ceea ce putem face cu adevarat intr-o zi, simtim ca timpul trece mult prea repede si noi nu am terminat de facut ce trebuia !
Fals!..adevarul este ca tocmai ai obosit..timpul trece la fel, probabil ai descoperit ce inseamna cu adevarat oboseala cronica!


Oboseala cronica afecteaza din ce in ce mai multe persoane,boala este gresit diagnostica fiind denumita si  o "boala moderna" desi primele simptome ale oboselii cronice sunt cunoscute inca din sec.XVIII iar sindromul este recunoscut din anul 1988 definit ca stare de slabire accentuata a organismului care dureaza de cel putin 6 luni si care nu cedeaza desi persoana se odihneste relativ normal. Tulburarea se instalaeaza in mod brusc si duce la deteriorarea stari generale,in termeni medicali sindromul se numeste encefalomielita mialgica fiind considerata afectiune neurologica.Acest tip de oboseala are repercursiuni  considerabile asupra vietii personale si activitatii profesionale, sindromul este dovedit ca prezent la toate categoriile de varsta inclusiv copii
Nu exista o cauza cunoscuta a oboselii cronice diverse ipoteze sustin dezechilibrele produse la nivelul sistemului imunitar si factorii virali ca fiind cauza declansarii sindromului.

Cum se manifesta oboseala cronica?

Diagnosticarea sindromului de oboseala cronica se face in functie de complexul simptomelor,starea inexplicabila de epuizare (prezenta acestei stari de peste 6 luni ) la adulti si trei luni pentru copii,mai ales dupa si/sau efort fizic si/sau intelectual,asocierea cu dureri musculare inexplicabile,insomnie,dureri de cap, tulburari neurologice sau cognitive (confuzie.pierderea memoriei pe termen scurt,dificultate de concentrare,dezorientare,paloarea,hipersensibilitatea la lumina si zgomote,palpitatii,intoleranta la frig/rece,intoleranta alimentara,stari gripale frecvente.
Desi unele simptome pot fi asociate depresiei nu trebuie confundate,persoanele depresive nu se simt motivate de aproape nimic,in schimb cei cu oboseala cronica apreciaza bucuriile de zi cu zi insa nu se pot bucura de acestea ceea ce atrage frustare si nervozitate.

Remedii pentru oboseala cronica

Chiar daca nu exista un remediu miraculos este de la sine inteles ca sindromul poate fi prevenit doar cu cateva masuri simple privind modul de viata, evitarea suprasolicitariilor fizice si psihice, situatii tensionate in activitatea zilnica la job sau acasa, respectarea programului de lucru si odihna, evitarea excesului de cofeina si alcool sau bauturile energizante, dulciuri, dieta saraca in grasime animala, hidratare, cel putin 2 litri apa minerala, consumul de fructe si legume proaspete, exercitii fizice, plimbari, metode de relaxare prin muzica, meditatie sau masaj ,hidroterapie, acupunctura.etc.
In forme severe ale sindromului de oboseala cronica se poate apela si la medicatie dar numai cu acordul medicului. Administrarea complexului de vitamine B (B1-B2-B3-B5-B6- B12) si vit.C, E dar si minerale zinc, magneziu, seleniu sau fier, acestea dovedind efecte benefice in aceasta tulburare.

loading...